♥..لَئِن شَكَرْتُمْ لأَزِيدَنَّكُمْ [Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (ni'mat) kepadamu]..♥

Thursday, 29 June 2017

Why Ninjaa.?


Kenapa.?

Persoalan yang sering bermain di fikiran pembaca tentang kaitan seorang gadis dan title ‘Ninjaa’ .Kenapa ninja.? Kenapa tak hantu atau  star wars atau doremon or what else.Kan.?

 

Haha.

 

Oke,

Actually,gelaran ninja ni datang dari ramai orang sebenarnya.

“Kau tak takut ke orang kata kau ninja kalua pakai purdah”

“Aku ingat ninja mana tadi terjun dari bumbung”

“E’eh macam ninja la kau pakai macam tu.”

 

Ianya mungkin kerana personaliti kami yang hanya Nampak 2 biji mata tu haa.Sebab tu gelaran ninja tu muncul.MAYBE >.<

Tapi pada hakikatnya,memang ada miripnya ninja dengan niqbis kan.? Bagi saya ianya bukanlah satu jenis penghinaan atau apa-apa.Lagipun,ninja tu pun bukanlah suatu yang tak baik kan.?Malah saya lebih bangga jik disamakan dengan ninja.

 

Sebab apa.?

Sebab ninja itu sendiri mempunyai ciri-ciri yang hebat.Muncul sebagai wira untuk membantu ramai orang,berani dan takut didedaki.Haa,

So apa salahnya kalau orang nak samakan kita dengan ninja.Kan.?

We should be proud ;) ;)

Alhamdulillah.

 

Mungkin dah cukup jelas tentang kaitan gadis berpurdah dengan ninja dan tiada lagi perselisih fahaman dan persoalan yang akan datang nanti heee :D

Friday, 7 April 2017

Hijrah 💨






So,apa yang kita fikir tentang Hijrah.?
Let's me make you clear oke.
Oke,hijrah ni selalunya orang faham as 'pindah' atau 'berubah'.
Pernah dengar kan orang selalu cakap "Berhijrah dari makkah ke madinah" 😺 Yess,itu yg maksudkan pindah. Pernah dengar jugak kan "Dia dah berhijrah,dulu nakal sekarang sejuk mata memandang" Yahh lebih kurang camtu lh kan 😅😅 So itu hijrah yg brmaksud brubah.
So,hijrah yang saya nak fokuskan hari ini ialah 'berubah'.
Yesss, i know that bukan senang nak berubah.Kadang,kita tak mampu nak berubah kerna orang sekeliling kita.Kita takut,takut digelakkan,takut orang tak suka,takut hilang kawan,and maybe boleh jadi hilang kerjaya jika kita berubah.Kann.? Anythings can happen.

Contohnya; Kita nak berubah dari mengutuk atau gossip macam macam pasal orang lain.it's may look simple.Alahhh setakat ngumpat sikit sikit tu kesah apa.Tapi,kita tahu yg benda tu x baik.And kita nak berubah. Taknak ckap buruk pasal orang. So,kita cuba larikan diri bila tersedar yg kita sedang mendegar orang mengumpat.Mulut tak tahan ni,nak juga join gossip tu.Tapi kita lawan jugakk.Yess itulah jihad dear.Then,ada kwan kita cakap "Kau ni dah kenapa,belagak baik tak nak mengumpat.Dulu bukan main,kau lah paling panas bila dengar gossip baru."

So agak agak,apa yg kita patut buat.Dari sini lah,kita yang akan pastikan siapa kita.Samada kita nak berubah atau tak. (satu lg jihad). Kalau betul nak berubah,kita cuma diam & sabar.Malah terus kuat untuk berubah,kerna kita yakin kita mampu.Jika kita tak yakin,di situlah usaha kita berakhir.Kita akan lemah semangat lalu putus asa untuk berubah.Sedangkan itulah titik pertama Hijrah kita.

So,boleh nmpak tak?
Tiada hijrah tanpa cabaran. 🙀🙀 Tapi yakinlah,bahawa dengan niat yg ikhlas,Allah ada untuk bantu.Kerna kita juga Hijrah kerana allah kan.? 😎 Jadi,biarlah dari sekecil-kecil benda sekalipun,sehingga ke sebesar-besar benda kita kena kuat.Yakin pada diri.Letakkan tawakkal pada allah tinggi-tinggi.

BY Official GN 💞