♥..لَئِن شَكَرْتُمْ لأَزِيدَنَّكُمْ [Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (ni'mat) kepadamu]..♥

Friday, 7 April 2017

Hijrah 💨




So,apa yang kita fikir tentang Hijrah.?
Let's me make you clear oke.
Oke,hijrah ni selalunya orang faham as 'pindah' atau 'berubah'.
Pernah dengar kan orang selalu cakap "Berhijrah dari makkah ke madinah" 😺 Yess,itu yg maksudkan pindah. Pernah dengar jugak kan "Dia dah berhijrah,dulu nakal sekarang sejuk mata memandang" Yahh lebih kurang camtu lh kan 😅😅 So itu hijrah yg brmaksud brubah.
So,hijrah yang saya nak fokuskan hari ini ialah 'berubah'.
Yesss, i know that bukan senang nak berubah.Kadang,kita tak mampu nak berubah kerna orang sekeliling kita.Kita takut,takut digelakkan,takut orang tak suka,takut hilang kawan,and maybe boleh jadi hilang kerjaya jika kita berubah.Kann.? Anythings can happen.

Contohnya; Kita nak berubah dari mengutuk atau gossip macam macam pasal orang lain.it's may look simple.Alahhh setakat ngumpat sikit sikit tu kesah apa.Tapi,kita tahu yg benda tu x baik.And kita nak berubah. Taknak ckap buruk pasal orang. So,kita cuba larikan diri bila tersedar yg kita sedang mendegar orang mengumpat.Mulut tak tahan ni,nak juga join gossip tu.Tapi kita lawan jugakk.Yess itulah jihad dear.Then,ada kwan kita cakap "Kau ni dah kenapa,belagak baik tak nak mengumpat.Dulu bukan main,kau lah paling panas bila dengar gossip baru."
So agak agak,apa yg kita patut buat.Dari sini lah,kita yang akan pastikan siapa kita.Samada kita nak berubah atau tak. (satu lg jihad). Kalau betul nak berubah,kita cuma diam & sabar.Malah terus kuat untuk berubah,kerna kita yakin kita mampu.Jika kita tak yakin,di situlah usaha kita berakhir.Kita akan lemah semangat lalu putus asa untuk berubah.Sedangkan itulah titik pertama Hijrah kita.

So,boleh nmpak tak.?
Tiada hijrah tanpa cabaran. 🙀🙀 Tapi yakinlah,bahawa dengan niat yg ikhlas,Allah ada untuk bantu.Kerna kita juga Hijrah kerana allah kan.? 😎 Jadi,biarlah dari sekecil-kecil benda sekalipun,sehingga ke sebesar-besar benda kita kena kuat.Yakin pada diri.Letakkan tawakkal pada allah tinggi-tinggi.

BY Official GN 💞

No comments: